2007-08-16

Kafka's sloophamer

Essene-Lombeek railway stationHet stationnetje van Essene-Lombeek ligt er verlaten bij: een tiental jaren geleden werden de loketten gesloten, en ook de wachtzaal is niet meer toegankelijk. Het is nog enkel een onbemande stopplaats. Nu wil de NMBS het gebouw afbreken, enkel om het niet meer te moeten onderhouden. De gemeente Ternat waar het station gelegen is heeft de afbraak alvast goedgekeurd.

Nochtans gaat het hier om een zeer mooi en typisch plattelandsstationsgebouw, van een type waar er al zoveel van zijn verdwenen. Het gebouw is enigszins verwaarloosd, maar structureel nog in goede staat om een succesvolle renovatie toe te laten.

De stationsomgeving is echter ingekleurd als groene zone, het gebouw is dus zonevreemd, wat elk nuttig gebruik van het gebouw onmogelijk maakt. Niet als woning (de huurder van het woninggedeelte is er dan ook enkele maanden geleden uitgezet), ook niet als café, en zelfs niet met een sociale functie voor bijvoorbeeld de gemeente of het OCMW. Als het gebouw wordt gesloopt, mag er op de vrijkomende ruimte zelfs geen parkeerplaats worden aangelegd. En dit terwijl het midden in een woonwijk is gelegen!

De bescherming van groene ruimten is een edele maatregel die op vele plaatsen zijn nut heeft bewezen en die essentieel is om de karige open ruimte die ons in ons land rest te vrijwaren. Maar deze mag echter niet zijn eigen doel voorbij gaan en leiden tot de vernietiging van erfgoed. Dat dit stationnetje, dat er trouwens al veel langer staat dan er ruimtelijke beleidsplannen bestaan, moet wijken in naam van het ruimtelijke ordeningsbeleid, is een totale deviatie van goed bestuur, Kafka waardig. Dat het gemeentebestuur zich achter deze regelgeving verschuilt om de afbraak goed te keuren, is verwerpelijk en gewetenloos.
Erfgoed maakt deel uit van het globale landschap en moet dan ook worden beschermd!

Arm Vlaanderen!

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een koppeling maken

<< Home